Pendirlər ən çox istifadə etdiyimiz qidalardan biri olsa da, onun necə hazırlanması, hazırlanarkən hansı saxtakarlığa yol verildiyi və keyfiyyətli qidaları necə ayırd edilməsi barədə bir çox insan məlumatszıdır.
Medicina.az xəbər verir ki, foodinfo.az bunu nəzərə alaraq pendir istehsalçılarının «fırıldaqçılığını” və keyfiyyətli pendiri ayırd etməyin yolunu araşdırıb.
– Bəzi istehsalçılar ağ pendirə ərp vurur. İstehlak müddətini uzatmaq üçün isə nitrat maddəsi qatılır.
– Kiflənən pendiri əridərək krem pendir hazırlayırlar.
– Boyatlaşmış süddən istifadə edərək istehsal xərcini aşağı salmağa çalışırlar.
– Bəzi növ pendirləri ideal rənginə çatdırmaq üçün «kroten” adlı qida boyası istifadə edirlər.
– Soda qatıldığı da söylənilir.
– Jele vurularaq sərtləşdirilir.
– Təbii süd əvəzinə süd tozundan istifadə edilir.
Əlbəttə ki, bunlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Bu saxtakarlıqları hiss edə bilməyəcəyimiz qədər professional şəkildə edirlər. Odur ki, sağlamlığımızı təhlükəyə atmamaq üçün biz də mümkün olduğu qədər daha çox diqqətli olmalıyıq. Bəs saxta yollarla hazırlanan pendirləri necə ayırd edə bilərik?